Nieuws

Dierenweide tijdelijk gesloten

Vloerrenovatie

De emoes Ecco en Blue kunnen samen aan tafel

Afbeelding van WhatsApp op 2024-04-06 om 15.57.44 7e64ac6c De emoes Ecco en blue krijgen op hoogte en apart van de andere dieren eten in een eigen overdekte voederbak aan het hek bij de zandbak.

De parelhoenders en de pauwen zijn naar de vorige eigenaren van de emoes gebracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geslaagde Open Dag

Afbeelding

De Streekkrant 2 april

ZUIDHORN - Vanaf zaterdag 30 maart gaan de deuren van de dierenweide Oostergast in Zuidhorn weer van 15:00 tot 17:30 uur open. Afgelopen winter heeft de schildpad een groter verblijf gekregen en is de toegang tot de dierenweide, de konijnenheuvel en de zandbak verbeterd. Er zijn automatische schuifdeuren geplaatst en er is onlangs een gehandicapten parkeerplaats aangelegd. Zo is de dierenweide nog beter te bereiken met rolstoel of kinderwagen. Sinds 16 maart zijn er ook twee emoes bijgekomen, Ecco en Blue. Tot eind oktober kunnen kinderen elk weekend de dieren voeren met één van de vrijwilligers. Door de week worden de dieren verorgd door cliênten van de Zijlen en hun begeleiders. De dierenweide is dan opan als de Groningse vlag buiten hangt.

Sfeer impressie van de Open Dag van 30 maart

buitenzijde opendag 2024stal opendag 2024

opendag 2024voeren damhert tijden opendag 2024

 

Een gezelige open dag waar we jong en oud de dieren in de Dierenweide konden ontmoeten en kennis konden maken met de cliênten van de Zijlen en hun begeleiders.

Deuren van de dierenweide Oostergast gaan weer open!

Op zaterdag 30 maart 2024 gaan de deuren van de dierenweide Oostergast in Zuidhorn weer van 15:00 totlekker zonnen 17:30 uur voor iedereen open. Afgelopen winter heeft de schildpad een groter verblijf gekregen. En nu is het bijna voorjaar in de dierenweide.

Tijdens deze feestelijke opening is er een dierenweetjeswandeling uitgezet.

Ook kan iedereen zich opgeven als weekendvrijwilliger of donateur van de dierenweide.

Vanaf deze zaterdag kunnen de kinderen tot eind oktober elk weekend van 16.00 tot 16.30 uur de dieren voeren samen met een volwassen vrijwilliger.De dierenweide is dan open van 15.00 tot 16.30 uur.

Door de week worden de dieren verzorgd door cliënten van de Zijlen en hun begeleiders. De dierenweide is dan open als de Groningse vlag buiten hangt.

Afgelopen winterperiode is de toegang tot de dierenweide en de toegang tot de konijnenheuvel en de zandbak verbeterd. Er zijn automatische schuifdeuren geplaatst.

Een gehandicapten parkeerplaats is onlangs vlakbij aangelegd. Zo is de Dierenweide nog beter te bereiken met rolstoel of kinderwagen.

Het wandelpad rond de wei is natuurlijk altijd toegankelijk.

Geboorte bokjes 23 en 26 maart 

voeren bokjeDe bijna witte geit beviel op 26 maart van drie bokjes waarvan er één helaas na een week intensieve zorg overleed.

bokjes witte geit 26-3-2024

 

De zwarte geit werd zaterdag 23 maart verlost van twee bokjes.

andere bokje van zwarte geit 23-3-2024bokje van zwarte geit 23-3-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdagmiddag 16 maart zijn Ecco en Blue in de wei gekomen

Emoe Blue en EccoTwee volwassen emoes zijn ons geschonken. De emoe-haan heet Ecco en is iets kleiner dan de emoe-hen Blue. Ook heeft Ecco een wittere hals dan Blue.

Vooral Blue maakt het geluid dat net lijkt of ze op een leeg metalen vat trommerlt. Ecco kan grommende geluiden maken.

Ei van Blue

 

 

 

 

Zij legt in de wei mooie grote groene eieren.

Ziet u ze liggen, waarschuw dan even de verzorgers in de stal.

 

 

Nieuwe konijnen in de konijnenheuvel

Clownie en Brownie Op 13 maart zijn in de konijnenheuvel komen wonen Clownie, rammelaar en wit met beetje grijs en Brownie, voedster en wit met bruin en zwarte vlekken. Het was eerst even wennen maar na een week waren ze geaccepteerd door onze Franse hangoor Roosje en Barbie Bourgondier en accepteerden Clownie en Brownie hun nieuwe soortgenoten.

 

 

Twee ramlammeren geboren 12 maart 2024

Afbeelding van WhatsApp op 2024-03-12 om 15.21.12 21dcd7c9 In de middag van 12 maart zijn twee ramlammeren geboren. Een paar dagen later werden er nog twee ramlammeren geboren bij onze andere ooi.op 19 maart 2024.

 

 

 

 

 

 

 

Geelwangschildpad verhuisd

schildpad op de plank met hom verkleindQR code na verhuizing schildpad

De schildpad is verhuisd naar haar nieuwe behuizing. Een groot bad en een warm strand staan nu tot haar beschikking.

 

 

Parelhoenders overnachten in de boom voor de ingang

Slaapplaats parelhoen

Als het niet te koud is slapen de parelhoenders en de pauwenhen in de boom voor de ingang van de Dierenweide. Als je even in de buurt van de boom stil blijft staan, beginnen ze waarschuwingsgeluiden aan elkaar door te geven. Is het te koud dan overnachten ze in de Dierenweide onder het binnenverblijf van de parkieten.

 

 

 

 

 

 

Alpaca's en geiten staan op stal

alpaca verkleindDe alpaca's en geiten staan op stal vanwege de natte weide en te weinig voer en onderdak  in de wei voor alle dieren.

Ze zien u graag in de stal.

 

 

 

 

 

Verdrietig nieuws over de pauwhaan

Helaas is onze mooie pauw overleden. De pauw had een ernstig oogkas probleem en ondanks behandeling at hij niet meer en genoot niet meer van zijn vrijheid.

Geurende bok.

Ruikt u ook ineens zo'n indringende geur bij de dierenweide?

Afbeelding van WhatsApp op 2023-10-18 om 11.23.53 39e74b96

De geiten vinden het heerlijk. Hun kanjer, de bok, is weer voor een maand bij hun op bezoek. Wij hopen in het voorjaar weer op mooie zwart witte geitenlammeren. Ook de ram loopt weer bij de verliefde schapen, maar deze kanjer ruik je niet. Van deze liefde zien we in het voorjaar weer de mooie teddybeer lammetjes.

 

 

 

Genomineerd voor Leefbaarheidsprijs Gemeente Westerkwartier

Inwoners van de gemeente Westerkwartier hebben ons aangemeld voor de  Leefbaarheidsprijs. Deze prijs reikt de gemeente Westerkwartier uit aan een vrijwilligersorganisatie die zich bijzonder heeft ingezet binnen de gemeente.

Als vrijwilligers van dierenweide “Zonneweide” Oostergast, Atlasstraat 53 te Zuidhorn hebben we veel gedaan om de leefbaarheid van Zuidhorn te verbeteren.

Het project van het afgelopen jaar is daar een duidelijk voorbeeld van. De kinderspeelplaats met zandbak en overdekte banken worden door zowel bewoners van het Zonnehuis als dorpsbewoners veel bezocht en ook het voeren van de dieren door kinderen met een vrijwilliger is een succes.

Op 19 oktober 2023 wordt de winnaar bekend gemaakt van de leefbaarheidsprijs en vindt tegelijkertijd de prijs uitreiking plaats, een mooie oorkonde en 500 euro. De prijs is gegaan naar Stichting Vitaal Visvliet.

Via deze weg willen we al de mensen toch bedanken die ons hebben aangemeld.!

Damherten

Damhert gespiegeldAfgelopen week is er een mannelijk damhert bij onze hindes gekomen. Eind september kunnen we het damhert horen burlen bij zonsopkomst en zonsondergang. Hiermee wil het damhert de hindes imponeren.

In het voorjaar van 2024 verwachten wij de kalveren. Wij wachten in spanning af.

Rabobank clubactie

 

Poster Social 3807471

De Rabobank geeft ieder jaar een deel van zijn resultaat terug aan verenigingen/stichtingen.

Daarbij zetten ze ook hun kennis en netwerk in om clubs toekomstbestendiger te maken.

Hiervan willen wij graag gebruik maken om het de dieren in de Dierenweide nog beter naar de zin te maken.

Stem daarom op ons zodat ook de Dierenweide wordt gesponsord. 

In 2023 kon dit van 4 t/m 26 september.

Zie voor de uitslag bij het onderwerp Sponsoren

Sponsering voor betere toegankelijkheid

We willen graag de toegankelijkheid voor rolstoelen en kinderwagens verbeteren met automatische schuifdeuren. Zie verder bij Sponsoren.

Scholeksters op bezoek?

Al om 14.50 uur willen scholekster ouder en kind graag naar binnen op zondagmiddag 18 juni. Elk weekend is de dierenweide open van 15.00-16.30 uur als de Groningse vlag buiten hangt. Later op de middag bezochten ze beide nog de weide.

scholekster1

Op 14 juni zijn de alpaca's en de schapen uit een hun warme vacht geholpen. 

schapenscheren

Eind april 2023 zat er een broedse kip op meerdere eieren van verschillende kippen.

broedse kip1  eieren van broedse kip1

Elf eieren zijn uitgebroed in een broedmachine. De eendagskuikens in de stal onder de warmtelamp. 

Eerste dag kuikens1  Kuikens onder lamp

Kuikens bijna 3 weken oud. 

Dierenweide-kuikens 3 weken   Dierenweide-kuikens 19 dagen oud

Dierenweide-kuiken bijna 3 weken   Dierenweide-kuiken donker bijna 3 weken

Dierenweide-kuiken in hand bijna 3 weken29  Dierenweide-kuiken blond

Op 19 mei zijn de kuikens naar buiten de wei ingegaan.

 

 

Kinderen vergroten hun kennis tijdens de DierenWeetjes Wandeling.

kinderen bij cavia 1-41Zuidhorn – De dierenweide in de Oostergast aan de Atlasstraat in Zuidhorn organiseerde afgelopen zaterdag 1 april, een open dag met een Dieren Weetjes Wandeling. Kinderen konden zich inschrijven voor deze unieke sponsorwandeling. Tientallen kinderen deden enthousiast mee aan de wandeling. Na afloop van de wandeling werden de antwoorden besproken en kon er dicht bij de dieren gespeeld worden in de nieuwe speeltuin van de dierenweide.
kinderen bij zandbak 1-4Met de open dag heeft de dierenweide aandacht generen voor het feit dat kinderen vanaf 1 april tot eind oktober elk weekend samen met een vrijwilliger van 16.00 tot 16.30 uur de dieren kunnen voeren. Er zijn vrijwilligers voor deze taak geworven, maar men kan zich hiervoor nog altijd aanmelden.

Doordeweeks worden de dieren verzorgd door cliënten van de Zijlen en hun begeleiders. De dierenweide is dan open als de Groningse vlag buiten hangt.

Streekkrant 4 april 2023


Lammeren geboren 28 maart 2023

geitje is geboren 28-3 bokje geboren 28-3

Geit met lammeren die net zijn geboren op 29 maart 2023

lammeren met geit 29-3